Kaşıkgaga
Aralık 5, 2022
Tarakdiş
Aralık 5, 2022
parallax background

Elmabaş patka


T.C. İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği

 

Elmabaş patka » Common Pochard » Aythya ferina

Biyolojik Bilgiler

BOYU

KANAT AÇIKLIĞI

AĞIRLIĞI

42-49 cm

72-82 cm

700-1100 g

Tanımı

Orta boy dalıcı bir ördektir. Erkeği kızıl kahverengi kafa ve enseye, siyah göğüs ve kuyruk bölgesine, gri kanat ve gövdeye sahiptir. Koyu renk gagasının uca yakın kısmında geniş mavimsi-gri bir bant uzanır. Gözleri kırmızımsıdır. Dişisi kahverengi kafa, ense, göğüs, kuyruk bölgesine ve açık renk gri-kahverengi gövdeye sahiptir. Uçarken tepeli patkadan daha uzun ve topludur, boz renkli kanadı boyunca açık gri telekleri belirir, erkeğin kanadı daha açık renklidir. Genci dişiye benzer.

Habitatı

Göllerde ve diğer kapalı sularda bulunur. Denizlerde de görülür. Sazlıklarda ürer.

Yayılışı

Türün yayılışı oldukça geniştir. Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının büyük çoğunluğunda görülürler.

Beslenme

Sucul bitkilerin yaprak, gövde ve kökleri ile beslenir. Ayrıca böcekler, larvalar, salyangozlar kurtçuklar, solucanlar, kabuklular, kurbağa ve küçük balıklarla da beslenir.

Biyolojisi

Tepeli patka ile karışık sürüler oluştururlar. 1-2,5 m derine dalarak beslendikleri için 1 metreden derin olan suları tercih ederler.

Göçü

Türkiye'de yerli ve kış göçmenidir. Kış dönemi yurdumuzda en çok görülen ördek türlerindendir ve büyük sürüler oluşturur. Özellikle Marmara Bölgesi ve Göller Yöresinde sayıca çoktur. Yazın sayıları azalır. Kış göçmenleri Ekim ortasından Mart sonuna kadar görülür.

Popülasyonu

Küresel popülasyonu tahmini olarak 2.500.000 bireydir. Bölgesel olarak bazı popülasyonlar istikrarlı, bazı popülasyonların da trendleri bilinmese de genel popülasyon trendi azalış yönündedir.(Wetlands International 2006)

Davranışları

Genel olarak gece beslenir. Tipik beslenme davranışı dalarak beslenmesidir. Ancak bazen su yüzeyinden de beslenmeye çalıştıkları görülmüştür.

Yerel Adlar

Boz dalağan - Kazım Çapacı

Ses-Ötüşü

Genelde sessizdir. Kur yaparken erkekten pes bir ıslık ve boğuk ve nefes darlığı varmışçasına çıkan sesler, dişiden sert ve keskin bir "kraa-kraa" duyulur.

Ayırıcı Tanı

Ayırıcı Tanı bilgisi bulunamadı

Kaynaklar

- Porter Y. H., Christensen S., Schiermacker-Hansen P., 2009: Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları. Doğa Derneği.

- Karataş A., Sözen M., Yavuz K. E., 2014: Türkiye'nin Av Hayvanları. DKMPGM

-http://www.birdlife.org/datazone/species/factsheet/22680358