Leş Kargası
Aralık 5, 2022
Serçe
Aralık 5, 2022
parallax background

Küçük karga


T.C. İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği

Küçük karga » Western Jackdaw » Coloeus monedula

Biyolojik Bilgiler

BOYU

KANAT AÇIKLIĞI

AĞIRLIĞI

33-34 cm

64-73 cm

220-270 g

Tanımı

En küçük karga türüdür (Corvus cinsi olarak) Erginlerde ense ve boynun yanları koyu gri , gövdenin yanları ve göğüs arduaz rengi , diğer tarafları siyahtır . Gözleri çakırdır , gaga ve ayaklar siyahtır .

Ensesi ve suratının yanları gri, gözleri açık renkli olan bir kargadır. Hareketleri hızlı hızlıdır. Uçarken diğer kargalarla kıyaslandığında küçük gövdesi, daha hızlı kanat çırpması ve daha parmaksız kanat ucu ile seçilir. Çoğunlukla sürüler halinde bulunur, sık sık leş kargalarıyla beraber karışık sürüler yapar.

Habitatı

Küçük Karga, seyrek ağaçlar varsa, çeşitli açık alanlarda sık sık yaşayabilir. Mahsullerde, parklarda ve bahçelerde, küçük kilise bahçelerinde, ormanlık bozkırlarda, kıyı kayalıklarında ve taş ocaklarında, ayrıca kasaba ve köylerde bulunur.

Genellikle ağaçsız alanlardan ve geniş ormanlardan kaçınır. Bu tür, Asya ve Fas'ın bazı bölgelerinde 2000 metreye kadar görülebilir. Keşmir'de üremeyen kuşlar 3500 metre yüksekliğe kadar çıkabilmektedir.

Yayılışı

Ülkemizin her tarafında bulunur , fakat bazı lokal yerlerde henüz bilinmeyen nedenlerle hiç bulunmaz. Yurdumuz dışında Kuzey İskandinavya hariç bütün Avrupada , Kuzey Sibirya hariç tüm Asyada ve kuzeybatı Afrikada bulunur. Ürdün'de üremiştir. Yerleşiktir, ancak bazı bireyler kışın Suriye, Ürdün (nadir) ve Irak'ta yayılır.

Beslenme

Hayvansal ve bitkisel her çeşit yiyecekle beslenir . Böcekler , kurtlar , salyangoz , süm. böcek , kuş yumurta ve yavruları , tohumlar , meyveler ve her türlü yiyecek atıkları .

Biyolojisi

Üreme mevsimi ilkbaharda, yumurtlama ise Nisan ortası ile Mayıs ayının ilk yarısı arasında gerçekleşir.

Erkek ve dişi yuvayı, genellikle bir boşlukta, taş ocağında veya uçurumda bir kaya yarığında, bir ağaçta bir delikte, terk edilmiş bir yuvada, bir bacada bir delikte, bir anıtta veya bir köprüde inşa ederler. Yuvanın temelleri, dışkı ve çamurla ilişkili bir yığın dal ve daldan oluşur. Fincanın içi derin ve kalın bir yosun, çürümüş tahta ve tüy, saç ve yün tabakasıyla kaplı. (Batılı Küçük Karga'nın bazı memelilerin, özellikle sığırların sırtlarından tüy aldığını görmek alışılmadık bir durum değildir). Aynı site her yıl yeniden kullanılmaktadır.

Dişi ortalama 4 olmak üzere 3-8 yumurta bırakır. 17-19 gün tek başına kuluçkaya yatıyor. Civcivler her iki ebeveyn tarafından beslenir ve doğumdan sonraki bir ay içinde yuvadan çıkar. Aile grubu, büyük yaz grupları oluşturmak için diğer ailelere katılır.

Göçü

Göç etmez , yerleşik kuştur.

Popülasyonu

Küçük Karga, menzilinin çoğunda bol miktarda bulunur, ancak son yıllarda bazı Avrupa ülkelerinde muhtemelen zulüm nedeniyle bazı düşüşler gözlemlenmiştir.

Davranışları

Diğer kargalar gibi oldukça zekidir , İnsanla birlikte yaşamayı öğrenmiş kuşlarımızdan biridir .

Birçok görsel ve akustik işaret ve ekran aracılığıyla iletişim kurarlar. Tehdit, savunma, karşılama, teslimiyet ve yemek talebi, tüm bu görüntüler diğer Passeriform'lara çok benziyor . Kuş tüylerini şişirir veya düzleştirir ve bir tehdit işareti olarak kuyruğunu açar.

Nüfusun çoğunluğu ikamet etmekte veya kısa mesafelerde göç etmektedir. Ancak kışı yiyecek bulunan yerlerde geçirmek için kuzeydeki nüfus hareket ediyor.

Küçük Karga'nın diğer Corvus'lardan daha direkt bir uçuşu var ve kanat vuruşları daha hızlı. Kanatlar diğer Corvidlere göre daha dar bir ele sahiptir.

Yerel Adlar

Yerel Adlar bilgisi bulunamadı

Ses-Ötüşü

Tipik çağrısı, yüksek sesle, tiz, neredeyse metalik bir "chakk" tır, tek tek atılır veya kuşlar heyecanlandığında ve büyük gruplar halinde toplandığında 7-8 kez tekrarlanır.

Diğer çağrıları da duyabiliriz, alçak ve uzun süreli “chaairr”, sıklıkla bir “chak” ve tiz bir “kyow” fısıltısı eşliğinde.

Ayırıcı Tanı

Dört alt tür vardır:

-Coloeus monedula monedula İskandinavya'da bulunur.

-Coloeus monedula spermologus Batı ve C Avrupa'da, Britanya Adaları'nın güneyinde, Fas ve Kuzeybatı Cezayir'de bulunur. Bu ırk, bir öncekinden daha koyu tüylere sahip, daha koyu yüzlü, irinli ve boğazlı. Net bir ense yakası yoktur, bunun yerine boyun tabanında belirsiz grimsi beyaz bir çizgi vardır.

-Coloeus monedula cirtensis, Cezayir'de bulunur. Başta ve ense bölgesinde daha az kontrastla tekdüze arduvaz grisidir.

-Coloeus monedula soemmerringii Doğu Avrupa, Asya'da Baykal Gölü, Batı Çin ve Keşmir'de bulunur.

Bu cins, özellikle ensede “monedula” ve “spermologus” dan daha soluktur. Güney ve doğu popülasyonlarında boynun yanlarında geniş beyazımsı bir yama ile biten belirgin bir açık yakası vardır.

Kaynaklar

Türkiyenin Av ve Yaban Hayvanları II - Kuşlar . Nihat Turan.

http://www.garden-birds.co.uk/birds/jackdaw.html

Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları

www.vogelwarte.ch/en/birds/birds-of-switzerland/western-jackdaw

www.oiseaux-birds.com