Doğanın Müzesi
Ekim 26, 2022
Ornithofauna of Finike Onmus et al 2022
Kasım 19, 2022
parallax background

Karakarınlı kumkuşu


T.C. İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği

 

Karakarınlı kumkuşu » Dunlin » Calidris alpina

Biyolojik Bilgiler

BOYU

KANAT AÇIKLIĞI

AĞIRLIĞI

17-21 cm

35-40 cm

35-62 g

Tanımı

Küçük bir Calidris'tir. Gagası orta boy, hafifçe aşağı kıvrık ve siyah, bacakları siyahtır.

Üreme dönemi; Karnı siyahlaşır. El bileği çıkıntısı kısadır, ancak kuyruk ucuna kadar uzanır. Kahverengi tepesi kestane rengi ince çizgilidir. Kaşı beyazımsı, göz pınarı koyudur. Yanağı ve kulak örtüleri çizgilidir. Kızıl sırt ve skapular tüylerinin kenarları beyazımsı ya da gri, ortası subterminal kenarı siyahtır. Kanat örtüleri beyazdır.

Üreme dışı; Açık gri-kahverengi üst taraf tüylerinin kenarları beyazımsıdır. Boyun ve göğsü de açık gri-kahverengi olup ince çizgiler vardır. Alt tarafında kalan kısımları beyazdır

Genç; Sırt tüyleri, skapular ve kın teleklerinin ortası koyu kahverengi, kenarları krem ya da kızıldır, sırt tüylerinin beyazımsı kenarları "V" şekli oluşturur. Gri-kahverengi kanat örtülerinin kenarları parlak kremdir. Boyun ve göğüs üst kısmındaki tüyler krem-kahverengi olup koyu çizgilidir. Karnı ve böğründe siyah lekeler vardır. Kuyruk altı tüyleri beyazdır.

 

Habitatı

 

Bataklık tundrası, fundalıklar, genellikle göletlerin yakınında, ıslak kıyı otları, tuzlu bataklıklar, tundradaki uzun çimenlik alanlar ve kutup turbalıkları gibi çok çeşitli habitatlarda ürer.

Üremeden sonra, gelgitler, tatlı su gölleri ve acı lagünler, kumlu plajlar ve su basmış tarlalar ve haliçlerdeki çamur tabakalarının bıraktığı çamur tabakalarını sık sık ziyaret eder.

Yayılışı

Arktik ve yarı arktik bölgelerde ürer . Kuzey Avrupa ve Asya kışı güneyden Afrika, Güney Asya ve Orta Doğu'ya kadar üreyen kuşlar. Alaska ve Kanada Arktik bölgesinden üreyen kuşlar, Kuzey Amerika'nın Pasifik ve Atlantik kıyılarına göç ederler. Kuzey Alaska'nın üreyen kuşları, Asya kışı.

Şu anda on alt tür tanınmaktadır. Gaganın genel boyutu ve uzunluğu, tüylerin renklerinin yoğunluğu ve aşağı yukarı geniş siyah karın yaması açısından farklılık gösterirler.

Beslenme

Diyetinde çeşitli böcekler, özellikle yetişkinler ve Diptera larvaları, örümcekler, solucanlar, salyangozlar ve bazı bitkiler bulunur. Üremenin yanı sıra, solucanlar ve küçük karından bacaklıları, aynı zamanda böcekleri, kabukluları, çift kabukluları, bazı küçük balıkları ve bitki maddelerini de alır. Kabuk parçalarını kusma yoluyla reddeder. Gündüz olduğu kadar geceleri de yiyecek arar.

Biyolojisi

Kuzey Kutbu'nda Haziran-Temmuz aylarında ve daha güneyde Nisan-Mayıs aylarında yumurtlamasıyla Nisan sonu ile Ağustos arasında yuva yapar. 3 ila 30 kuş / km² buluyoruz.

Yerde, seyrek, alçak bitki örtüsünde yuva yapar, genellikle bir tutam çimen içinde veya altında gizlenir. Yuva, zemine kazınmış, çimenler ve yapraklarla kaplı hafif bir çukurdur. Genellikle erkek birkaç yuva hazırlar ve dişi birini seçip bitirir.

Onları yerde neredeyse görünmez kılan şifreli bir renk olan koyu kahverengi lekelere sahip 4 zeytin yeşili yumurta bırakır. İki yetişkin 20-22 gün kuluçka süresini paylaşır ve yavruları birlikte büyütürler. Kabarık civcivler yumurtadan çıktıktan hemen sonra yuvadan ayrılırlar, ancak yumurtadan çıktıktan yaklaşık 19-20 gün sonra ilk uçuşlarına kadar yetişkinlere bağımlıdırlar. Bir yıl veya daha sonra çoğalmaya başlarlar.

 

Göçü

En yaygın kış göç modellerinden bazıları, İzlanda, Britanya Adaları, Baltık ve Güney İskandinavya'dan gelen nüfusların kışlama alanlarının güney ucunu temsil eden Fas, Moritanya ve Akdeniz Havzası'nda kışlama eğiliminde olduğunu gösteriyor. Orta Sibirya'dan üreyen popülasyonlar kışın Arap Körfezi'nde. Doğu Arktik ve kuzey Alaska popülasyonları Güneydoğu Asya'da kış, Batı Alaska nüfusu Amerika Birleşik Devletleri'nin Pasifik kıyılarına göç ederken. Aynı şekilde, Arktik Kanadalı nüfus, Amerika Birleşik Devletleri'nin Atlantik ve Körfez kıyılarına yönelir.

Popülasyonu

Küresel nüfusun 4.600.000 / 6.500.000 kişi olduğu tahmin edilmektedir (Wetlands Internatinal 2006). Genel olarak, popülasyon düşme eğilimindedir, ancak bazı türler, özellikle arktika ve schinzii , sabit görünmektedir.

Dunlin'in şu anda tehdit altında olmadığı düşünülüyor.

Yuva yaptıkları adalarda memelilerin getirdiği yuva avcılığı önemli bir sorundur.

Baltık Denizi kıyılarındaki bazı önemli evreleme alanları petrol kirliliği tehdidi altındadır ve birçok değişiklik yaşam alanını değiştirmektedir

Davranışları

 

Üreme: Kuzeyde Haziran-Temmuz aylarında, Güneyde Nisan-Mayısta ürer. Tekeşlidir. Yuva, genellikle yerde ve çalılarla iyi gizlenmiştir. Dallardan yapılmış ve ot ve yapraklarla döşenmiş yuvası çanak şeklindedir. Mevsimde bir defa ürer.Ortalama 4 yumurta bırakır. Yumurtanın çapı 34mm., yeşilimsi-pembemsidir. Üzerinde gri ve kızıl-kahve benekler vardır. Kuluçka dönemi 22 gündür. Her iki ebeveyn kuluçkaya yatar ve civcivleri besler.Genellikle önce dişi ayrılır. Civciv 19-21 günlükken uçabilir. Civcivin sırtı açık pembeden

turuncu-kimyon renginde olup uçları beyaz olan siyah şeritlerle bezelidir. Yüz pembemsi, alt kirli

Yerel Adlar

Yerel Adlar bilgisi bulunamadı

 

Ses-Ötüşü

Uçuş sesi yuvarlanan bir 'chrreet' şeklindedir.kuşlar aralarında plip - ip-ip gibi sesler çıkartır.

Kısa, bir parça kulak tırmalayıcı bir "triiip". Üreme alanlarındaki kur ötüşleri, uzun ritmik bir uğultu ya da giderek azalan bir trildir.

Ayırıcı Tanı

3 alt türü vardır sırt tüylerinin renk canlılıkları ve gaga uzunluklarından ayırt edilir.

Avrupaki ve Türkiyede bulunabilecek türleri.

1-Arctica:Grönlandda ürer,kışı batı Afrikada geçirir,en kısa gaga ve en silik renkli olanıdır.

2-Schinzii:İslandada ürer,kışı batı Avrupa ve batı Afrikada geçirir,orta boy gaga ve orta ton sırt renklerine sahiptir.

 

3-Alpina:Kutup bölgesinde ürer,kışı batı Avrupa ve Akdenizde

 

geçirir,en uzun gaga ve en canlı renklere sahiptir.

Alttürlerin dağılımı:

 

C. a. arctica Kuzey-Doğu Grönland. Kuzey-Batı Afrikada kışlar..

C. a. schinzii Güney-Doğu Grönland, İzlanda, Faroe Adl., Baltık ülkeleri, Kuzey İskandinavya ve Kuzey Rusya. Güney Avrupa ve Kuzey_Batı Afrikada kışlar. C. a. alpina Kuzey İskandinavya ve Kuzey Rusya. Batı Avrupa ve Akdenizden, Kuzey-Batı Hindistan ve Bangladeşe kadarki bölgede kışlar.C. a. sakhalina Sakhalin yarımadası (Rusya). Doğu Çin, Kore, Japonya ve Tayvanda kışlar. C. a. actites Kuzey Sakhalin. Kışlama alanı bilinmemektedir. C. a. kistchinskii Kuzey Buz denizi. Kışlama alanı bilinmemektedir.C. a. arcticola Kuzey-Batı Alaska ve Kuzey-Batı Kanada. Doğu Çin, Kore ve Japonyada kışlar.

Kaynaklar

1-The complate guide of birds of Europe ,Türkiye ve Avrupa'nın kuşları,Kazım Çapacı internet sitesi.

www.bsc-eoc.org/avibase/avibase.jsp

2-http://my.ort.org.il/holon/birds/lat1.html

3- http://www.birdguides.com

4- animaldiversity.org/accounts/Calidris_alpina/

 

5-Kıyı Kuşları Kitabı