Karakulaklı kuyrukkakan » Black-eared Wheatear » Oenanthe hispanica
Biyolojik Bilgiler
BOYU | KANAT AÇIKLIĞI | AĞIRLIĞI |
13,5 - 15,5 cm | 26-29 cm | 15 - 22 g |
Tanımı
Oenanthe hispanica L. 1758 (=karakulaklı kuyrukkakan) , önceden karatavukgiller (Turdidae) familyasının bir üyesi olarak sınıflandırılan küçük ötücü kuşlara ait bir kuş olup şimdi sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasına yerleştirilmiştir.
Doğu ve Batı grupları bulunmaktadır;
Batı grubunda olan O. hispanica subsp. hispanica' nın kulak örtü tüyleri ve gagasından bir çizgi geçer ve boğaz bazen siyahtır. Alt kısımları beyaz ve kahveremgimsi sarı renktedir. Arka, kuyruğun üst örtü tüyleri ve kuyruğun çoğu beyazdır. Sonbahar ve kışta baş ve örtü, açıkça kahrengimsi sarı reklidir. Dişi, daha kahverengi bir kuştur. Dişinin Yüzü ve yanakları siyahımsı,tepesive üst tarafı donuk kahverengi,boğazı beyaz (nadiren siyah )ve göğüs yanı kirli turuncudur, alaca kuyrukkakanın dişisinden ayırt etmek çok zordur.
Doğu grubunda olan O. hispanica subsp. melanoleuca, doğu Akdeniz' de bulunur, ve kışın dörtte birinde Sudan'a göç eder. Doğu formun erkeği, batı kuşundan yazın daha beyazdır.
Sınıflandırması:
Kingdom : Animalia
Phylum : Chordata
Subphylum : Vertebrata
Class : Aves
Order : Passeriformes
Family : Muscicapidae
Genus: Oenanthe
Habitatı
Kara Kulaklı Kuyrukkakanı, açık kayalık, kurak alanlarda sık sık ziyaret eder. 2000 metre yüksekliğe kadar bulabiliriz, ancak genellikle yaklaşık 600 metre yükseklikte. Eski kalelerin kalıntılarını ve taş duvarları sever. Makilik ve çalılık yamaçlarda ürer.
Yayılışı
Güney Avrupa'da ve Kuzey Afrika'da bulunur. Batı Afrika Sahel'de kışlar. Güneydoğu Avrupa'da, Küçük Asya'dan Hazar Denizi'ne, Güneybatı Kazakistan, Batı ve Güney İran'da bulunur. Doğu Afrika Sahel ve Kuzeydoğu Afrika'da kışlar.
Beslenme
Kara kulaklı Kuyrukkakanı esas olarak böcekler ve örümceklerle beslenir. Aynı zamanda bazı yumuşakçaları, çekirgeleri ve her türlü böcekleri ve meyveleri ve tohumları tüketir.
Avın üstüne çarpar ya da kanattaki böcekleri yakalar.
Biyolojisi
Kara Kulaklı Kuyrukkakan yuvası genellikle yere, deliklere veya bir kayanın altına yerleştirilir. Bir bitkiyi barınak olarak kullanabilir. Yuvai kuru ot ve kökçüklerle, bazen de varsa süpürge ile yapılır. İç kısım ince otlar ve at kıllarıyla kaplı, nadiren yün veya tüy ve çok az yosunla kaplı.
Birkaç santimetrelik bir tünel, yuva odasına götürür. Bazı dallar bu tünelin tabanını kaplar ve bazen yuvanın dışına, girişe veya etrafına yerleştirilebilir.
Ancak eski bir yuvaya veya taş duvardaki bir deliğe de inşa edilebilir.
Yumurtlama, Mayıs ayı başında başlar ve Haziran-Temmuz aylarında ikinci bir kavrama gerçekleşebilir. Dişi, bazen yeşilimsi renkte ve kırmızımsı kahverengi benekli 4-5 soluk mavi yumurta bırakır. Kuluçka, çoğunlukla dişilerde olmak üzere yaklaşık 14 gün sürer, ancak bazen erkek kısa sürede onun yerini alabilir.
Civcivler oldukça uzun, kahverengimsi kaplıdır. Yavrular her iki ebeveyn tarafından yetiştirilir ve yumurtadan çıktıktan yaklaşık 11-14 gün sonra kızarır. Hala 9-12 gün daha ebeveynlere bağımlılar.
Göçü
Doğu grubunda olan O. hispanica subsp. melanoleuca, doğu Akdeniz' de bulunur, ve kışın dörtte birinde Sudan'a göç eder. Ağustos ayı sonunda kışlık bölgelere doğru yol almaya başlar. En son kuşlar üreme alanlarını Ekim ayında terk eder. Bu tür, yarı çöl bölgelerinde kışlar.
Popülasyonu
Avrupa'da üreme popülasyonunun 1.280.000-3.680.000 çift olduğu tahmin edilmektedir. Avrupa, küresel aralığın %55'ini oluşturmaktadır, bu nedenle küresel nüfus büyüklüğünün tahmini 4.600.000-13.400.000 olgun birey olduğu tahmin edilmektedir. (BirdLife International 2015)
Davranışları
Kara kulaklı Kuyrukkakanı, genellikle zeminden ziyade çalılar, ağaç dalları ve yüksek yerlerde tünemiş halde görülür. Yerdeki ya da kanattan böcekleri yakalayarak beslenir ve beslenmesi bölgedeki böceklerin varlığına göre değişir.
Erkekler şarkı söylerken uçuş gösterileri yaparlar. Havadan kur yapma görüntüleri, ötüş eşliğinde dik ve ani dalışları içerir. Bu dalışlar kuyruk tüylerini yaymak ve siyah-beyaz deseni sergilemek için kullanılır.
Bölge erkek tarafından kurulur. Çift oluşumdan sonra, dişi yuvayı kurarken ve yumurtaları kuluçkaya yatırırken yuva alanını savunur.
Yerel Adlar
Yerel olarak Karakulaklı taş öpen ismini de almaktadır.
Ses-Ötüşü
ötüşü gıcırtılıdır 'plit' hecesiyle başlar,sıkca kırlangıç ve ebabili taklit eder sesi sert ve pürüzlüdür
Ayırıcı Tanı
Ayırıcı Tanı bilgisi bulunamadı
Kaynaklar
-Türkiyenin ve Avrupanın Kuşları(Doğal Hayatı Koruma Derneği)
-datazone.birdlife.org
-oiseaux-birds.com
-www.vogelwarte.ch/en/birds/birds-of-switzerland/black-eared-wheatear