Kılıçgaga » Pied Avocet » Recurvirostra avosetta
Biyolojik Bilgiler
BOYU |
KANAT AÇIKLIĞI |
AĞIRLIĞI |
42-46 cm |
77-80 cm |
250-400 g |
Tanımı
Kendine has özellikleri ile tanımlanması ve ayırt edilmesi belki de en kolay türlerden biridir. Görece büyük, zarif beyazı baskın, alaca bir kıyı kuşudur. Su üzerindeki sürüler uzaktan görüldüğünde küçük boylu martıları anımsatır. Tepesi, ensesi ve yukarıya kalkık ince gagası siyahtır. Uçuşta beyaz kanatlarındaki siyah çizgiler öne çıkar, kanat altı siyah kanat ucu dışında bembeyazdır, turkuaz bacakları kuyruğundan geriye uzanır. Uçarken kanatlarını sert bir şekilde tutar, kanatlar çırpılırken yanıp sönercesine parlar. Gencinde erişkinin siyah kısımları kahverengimsi, altındaki beyaz kirli beneklidir. Yürürken devamlı ve zarif adımlarla ilerler, sığ suda beslenirken başını eğer. Yıl boyunca sürülerle dolaşır.
Habitatı
Acı veya tuzlu suların bulunduğu düz, açık alanlarda ve kısa bitki örtüsünde ürer. Bu kuş genellikle bazı bitki örtüsü olan göllerde, lagünlerde ve haliçlerde görülür. Üreme mevsimi dışında, gelgitlerin bıraktığı çamurlukları sık sık görür. Bazen tatlı sularda, göllerde veya nehirlerde bulunabilir. Hollanda'da, ekili alanlara sıkça rastlanır. Afganistan'da deniz seviyesinden 3000 metre yüksekliğe kadar görülebilir.
Yayılışı
Avrupa'da, Asya'da Güneydoğu Sibirya ve KD Çin'de ve yerel olarak Kuzey Afrika'da ve doğudan güney Afrika'ya ürer. Bu tür kışları Batı Avrupa ve Afrika, Orta Doğu'dan KB Hindistan ve Güneydoğu Çin'e kadar sürer. Kılıçgaga öncelikle göçmendir, ancak popülasyonlar yıl boyunca Afrika'da ve Batı Avrupa'nın bazı bölgelerinde bulunur. En göçmen kuşlar, Basra Körfezi'ne, kuzeybatı Hindistan'a ve güneydoğu Çin'e kışa göç eden doğu popülasyonlarından, bulundukları Orta Asya'dan gelenlerdir.
Beslenme
Esas olarak böcekler ve larvalar gibi suda yaşayan omurgasızlar, yumuşakçalar, kabuklular, solucanlar ve ayrıca balık ve bitki maddeleriyle beslenir.
Gagalayarak veya uzun gagasıyla çamuru kuvvetlice bir yandan diğer yana süpürerek avlanır. Ayrıca ördek gibi kafasını ve vücudunun yarısını suya sokar. Çamurda beslenir ve gerektiğinde sık sık yüzer.
Biyolojisi
Avrasya'da üreme mevsimi Nisan-Ağustos ayları arasında gerçekleşir ve büyük kolonilerde yuva yapar. Yuva, zeminde veya düşük bitki örtüsü arasında kazınmış bir çöküntüdür. Bardak çimenlerle kaplı.
Dişi 3-4 devetüyü beyaz yumurta bırakır. Kuluçka, her iki ebeveyn tarafından paylaşılan yaklaşık 23-25 gün sürer. Civcivler yukarıdan aşağıya gümüş-gri ile kaplanmıştır, başın yanlarında, kanatlarda ve sırt yanlarında devetüyü olur, taçta bazı noktalar bulunur. Arkada daha büyük noktalardan oluşan iki paralel çizgiyi şimdiden görebiliyoruz. Civcivler doğumdan 35 ila 42 gün sonra tüylenir.
2-3 yaşlarında çoğalabilirler.
Göçü
Yaz aylarında Avrupa'da görülen populasyonunun büyük kısmı Batı Afrika'da kışladıkları bilinmektedir.
Popülasyonu
Avrupa'da sulak alanların kirlenmesi (böcek ilaçları, kurşun ve cıva) ve insan rahatsızlıkları nedeniyle tehdit altındadır. Afrika'nın çoğunda yerel olarak bol miktarda bulunur ve popülasyonların yaklaşık yarısı Avrupa'da ürer. Dağılımın kuzey kesimlerinde de sayılarda artış var.
Davranışları
Uçuşları sert, düz kanatlarla ve genellikle yoğun gruplar halinde uçar. Üst kısımların siyah beyaz tasarımları daha sonra özellikle grup uçuşlarında vurgulanır.
Göçler sırasında gevşek hatlarda uçarlar ve genellikle oldukça alçaktan uçarlar. Boyun ve baş öne doğru çıkıntı yaparken bacaklar vücudun arkasında sürüklenir. Vuruşlar hızlı ve ölçülüdür. Sığ suda beslenirken başını aşağıya eğer. Yıl boyunca sürüler halinde dolaşır.
Yerel Adlar
Eğri kılıç kuşu*
Ses-Ötüşü
Üreme alanlarında gürültücüdür, en çok duyulan sesi tekrarlanan bir 'bluit-bluit'.
Ayırıcı Tanı
Ayırıcı Tanı bilgisi bulunamadı
Kaynaklar
http://www.birdguides.com/html/vidlib/species/Recurvirostra_avosetta.htm
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/TR_tur_listesi/liste_kuslar.htm
Türkiye ve ortadoğu'nun kuşları
http://www.kazimcapaci.com/kusadlari.htm