Kuş Cennetinden Körfeze Flamingoların Dansı
Ekim 1, 2022
Bataklık Kirazkuşu
Ekim 3, 2022
parallax background

Kızılbaşlı örümcekkuşu


T.C. İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği

Kızılbaşlı örümcekkuşu » Woodchat Shrike » Lanius senator

Erişkinin tepe ve ensesi dikkat çekici bir kızıl kahverengi, üst tarafı siyah, omuz lekesi iri ve beyazdır.

Dişisi daha donuk renklidir, gagasının kökü beyaz veya krem rengi, sırtının gerisi ve kuyruk sokumu biraz daha grimsidir.

Genci ve ilk kışında kızıl sırtlıya benzer, ancak kızıl başlının üst tarafı daha açık grimsi kahverengi olup omzu, kuyruk sokumu ve kanat örtülerinde krem rengi beyazımsı benekler vardır; bu şekilde kanadında uçarken seçilebilen açık bir panel oluşur.

Genci temelde daha gri tonlarındadır, daha ince gagalı, uzun kuyruklu ve açık alınlıdır. Dalgalı uçuşu diğer örümcekkuşlarına benzer.

Avrupa, Akdeniz çanağı ve Afrika'da yayılım gösteren dört alt tür olarak tanımlanırlar.

Habitatı

Yazın kurak ve ağaçlık bölgelerde (örn. zeytin bahçeleri), geniş ancak az sıklıkta ki ağaçlık ve makilik gibi, dikenli bitki örtüsü içeren alanlarda , yetişkin meyve ve bitki örtüsü olan yerlerde görülebilir.

Yayılışı

Fransa, Belçika, Polonya, Slovakya, Almanya, İsviçre'den aşağıya Malta, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya, Kıbrıs, Türkiye, Suriye, Irak. Batı Palearktik dışında sadece İran'da ürer.

Beslenme

Büyük böcekler, küçük kuşlar, tarla fareleri ve kertenkeleler ile beslenirler.

Biyolojisi

Orta Avrupa'da Mayıs ayından Temmuz ortalarına dek yumurtlayabilirken, Afrika'da Nisan başı ve İsrail'de Mart sonu yumurtlar. Buralarda iki defa yumurta üretirken bu sayı Avrupa'da istisna olarak görülür. Avrupa'da özellikle meyve ve zeytin ağaçlarına; Akdeniz bölgesinde dikenli ve sık çalılıklarda yuva kurar. Her seferde 5-6 yumurta çıkarırken bu sayı nadiren yedi olabilir.

Göçü

Yazları Akdeniz'e kıyı ülkelerde geçirirler. Ağustos sonu Eylül başı gibi Kışlamak için Arabistan, Afrika ve tropik bölgelere göçerler.

Popülasyonu

2004 Bird Lİfe International'in bilgi güncellemesine göre, 30 000 - 90 000 çift olarak hesaplanmıştır.

Davranışları

Genellikle yalnız ve bölgesini gözeten davranışta olup kışları geçireceği alanlarda ya da bahar göçünde çift olarak görülürler. Yuvada daha çok dişi yumurta üzerindeyken, erkek yuvaya gıda taşır ve yavruyu o da besler. Üreme bölgelerinde erkeğin dişiyi beslemek için avlanması doğal olup, çiftlerin farklı sıklıkta davrandıkları görülmüştür. Özellikle avlanma davranışları diğer örümcekkuşlarına benzer. Çevreyi görebileceği bir dalda tünerken, avın üzerine dalış ya da süzülme hareketi ile yere iner ya da uçmakta olan kanatlı böcekleri havada takip edip yakalar.

Yerel Adlar

Yerel Adlar bilgisi bulunamadı

Ses-Ötüşü

Diğer örümcek kuşlarından daha melodik bir ötüşü vardır. Sesi serçenin azarlama sesine benzer. Ötüşü çeşitlidir; ıslıklar, triller ve taklitlerin karışımından oluşur. Seslerinden Kızıl Sırtlıya benzeyen sçak-sçak ve çeşitli pürüzlü tıkırdamalar duyulabilir.

Ayırıcı Tanı

Ayırıcı Tanı bilgisi bulunamadı

Kaynaklar

 

www.idefix.com/kitap/Turkiye-ve-ortadogunun-kuslari-r-f-porter/tanim.asp?sid=CPORZO6HJ6XDEFBUY801