Sarı kuyruksallayan » Western Yellow Wagtail » Motacilla flava
Biyolojik Bilgiler
BOYU | KANAT AÇIKLIĞI | AĞIRLIĞI |
16-17 cm | 17 - 25 cm | 11-22,5 g |
Tanımı
Su kenarlarının ve çayırların ince uzun bir kuyruksallayanıdır.
Avrupa'da çok değişkenlik gösterir.
Birçok alttürü mevcuttur.
Erkeğin baş renkleri alttürden alttüre değişir.Varyasyonlar şu şekildedir;
flava:Tepesi ve kulak örtüleri grimsi kahverengi,kaşı uzun ve beyaz,gıdısı ve bazen boğaz yanları beyaz.
thunbergi:Tepesi koyu gri,tepesiyle sırtı arasında renk geçişi yumuşak,çok koyu gri kulak örtüleri ön planda,kaşı çoğu zaman
eksik,gıdı ya da boğazında beyaz yok.
feldegg:Başının tamamı ve ensesi parlak siyah,koyu zeytin yeşili sırtından keskin bir çizgide ayrılıyor,altının tamamı parlak sarı.
lutea:Başı tamamen sarı,tepe ve kulak örtüleri hafif zeytin yeşili,altı kirli sarı.
beema:Tepe vekulak örtüleri açık gri,kaşı uzun,geniş ve beyaz,gıdısı beyazımsı.
leucocephala:Başı beyazımsı,tepesinin gerisi ve kulak örtüleri daha gri.
Erkeğinin alt tarafı parlak sarı, üst tarafı yeşilimsi, kanatları koyu renk, kanat çizgileri ise açık renktir.
Dişileri daha mattır, üst tarafı yeşilimsi (bazılarının oldukça gri), alt tarafı kremdir ve kuyrukaltı daha sarıdır.Dişiler üstten daha kahverengi,alttan daha soluk sarıdır ve baş desenleri soluktur.
Gençler daha kahverengi, alt tarafı ise uçuk kahverengidir ve kolyeyi andıran göğüs kuşağı, göz çizgisi ve bıyığı koyu renktir, gözünün üstünde açık renk bir çizgi vardır.
Çeşitli alttürler arasında melezleşme olabilir o yüzden anaç alttürleri anlamak kolay değildir.
Habitatı
Kuyruksallayanlar nemli otlaklar dahil sulak alanlarda, su basmış çayırlardan tatlı su bataklıklarının ve göllerin kenarlarına kadar ve yerel olarak ekili alanlarda ve dağılımın kuzeyindeki geniş orman açıklıklarında ürerler. Üreme mevsimi dışında, benzer habitatlara ve hemen hemen her türlü açık çimenli alana veya suya yakın yerlere sık sık rastlar. Alt türlerin çoğunluğu esas olarak nemli çayırlarda, ayrıca nehirlerin ve göllerin kenarlarındaki çıplak ve açık topraklarda veya diğer nemli alanlarda ve ayrıca daha kuru otlaklarda ve tahıl ürünlerinde beslenir. Göç sırasında ve kışın, Kuyruksallayanlar, geçişlerinden rahatsız olan böceklerden yararlanarak, sığır sürüleri veya büyük memeli orduları etrafında görülebilir.
Bu tür, ovalardan 1000 metre yüksekliğe kadar, ancak yerel olarak Kafkasya'da 2500 metreye kadar görülebilir.
Yayılışı
Çoğunlukla Türkiye'nin,Avrupa'nın ve Asya'nın ılıman kesimlerinde ve kuzey Amerika'da Alaska bölgesinde bulunur.
Beslenme
Kuyruksallayan küçük su ve kara omurgasızları ve tohumlarla beslenir. Diyetine dahil edilen çok çeşitli omurgasızlar, Diptera, Hemiptera, Coleoptera, Orthoptera, Lepidoptera, Isoptera ve Hymenoptera'nın yanı sıra küçük kabuklular, yusufçuklar ve çekirgeleri içerir. Afrika'da kışlama alanlarında Coleoptera, ergin ve larvaları ve Lepidoptera, bölgeye göre tahtakurusu, kınkanatlı, karınca, çekirge ve küçük sineklerden daha az tüketilir. Bazı meyveler, tohumlar ve diğer bitkisel maddeler de diyetin bir parçasıdır. Tipik davranış olarak büyük baş hayvanların otladığı alanları özellikle seçip onların ürküttüğü sinek ve benzerlerini avlarlar.
Biyolojisi
Üreme mevsimi Nisan-Ağustos ayları arasındadır. Yuva esas olarak dişi tarafından inşa edilir. Yerde veya yakınında sığ bir çöküntü, otla yapılmış ve hayvan kılı ile kaplı bir kesimdir. Dişi, belirgin kahverengimsi işaretlerle 4-6 devetüyü rengi yumurta bırakır. Her iki yetişkin de 11-13 gün kuluçkada kalır, ancak kuluçkanın çoğunu dişi yapar. Buna karşılık, civcivler her iki ebeveyn tarafından beslenir. Doğumdan 10-14 gün sonra yuvadan bilerek ayrılırlar, ancak birkaç hafta ebeveynleriyle birlikte aile gruplarında kalırlar.
Göçü
Kışları Sahra altı Afrika'da geçirirken, Orta Avrupa'dan gelen nüfus Güney Asya'ya göç eder. Menzil ve alt türlere bağlı olarak Temmuz ve Ekim ayları arasında üreme alanlarından ayrılırlar. Ekim ayında kışlama alanlarına varırlar. Kuzeye dönüş Şubat ayında başlar ve kuşlar üreme alanlarına Mart ve Mayıs ayları arasında, bazen de Haziran başında gelirler. Gündüz ve gruplar halinde göç ederler.
Popülasyonu
Avrupa popülasyonunun 7.900.000 / 14.000.000 damızlık çift olduğu tahmin edilmektedir, bu da 23.700.000 / 42.000.000 bireye eşdeğerdir (BirdLife International 2004). Ancak şu anda tehdit içinde olmadığı düşünülüyor.
Davranışları
Kuyruksallayan gaga ile avını gagalarken yerde veya suda yürüyerek beslenir. Uçarken böcekleri yakalamak için kısa uçuşlar yapar ve av ararken ara sıra bitki örtüsünün üzerinde gezinebilir. Bu tür genellikle küçük bir yiyecek arama bölgesini korur. Yürürken sık sık kuyruğunu aşağı yukarı sallar. Tüneklerde, ağaçlarda veya bataklıklarda uzun otlarda büyük konsantrasyonlar oluşturur. Sürü halinde yaşayan bir türdür ve üreme dışında az çok önemli birlikler oluştururlar.
Kuyruksallayan tek eşlidir ve izole ve yalnız çiftler halinde yuva yapar. Onlar bölgeseldir ve her iki eş de yuva alanının etrafındaki bir bölgeyi savunur. İlkbaharda çiftler oluşur.
Kur gösterileri sırasında, erkek şarkılar eşliğinde kısa, yüzen bir uçuş gerçekleştirir. Yerde yavaşça dişinin etrafında dönüyor. Göğsünün tüyleri kabarık, kanatları sarkık ve kuyruğu yelpaze gibi yayılıyor. Bazen havada "takılır" ve kuyruğu genişçe uzatılmış halde çırpınır.
Rakipler arasında birkaç tartışma meydana gelir ve iki erkek havada dans ederken, birbirlerini gagalarken ve pençelerken görülebilir.
Yerel Adlar
Tavas,Foça,Honaz,Gördes,Besni ilçeleri ve Uşak,Bilecik,Denizli yörelerinde Sarıhasancık olarak anılır.
Ficik, fidirik (Kazım Çapacı)
Ses-Ötüşü
Dalgalı uçuşu sırasında sesi gür,pes ve gittikçe yükselen'tsvip'tir.
Ötüşü ahenkli ve vurgusu ikinci hecede olan bir''srii-sriit''.
Sesi alt türler arasında değişkenlik gösterir.
Ayırıcı Tanı
Ayırıcı Tanı bilgisi bulunamadı
Kaynaklar
-Kuş Gözlemcisinin Cep Kitabı,Avrupa'nın Kuşları - Peter Hayan ve Rob Hume (2002)
-Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları - R.F.Porter,S.Christensen,P.Schiermacker-Hansen (2009)
-http://www.garden-birds.co.uk/birds/yellow_wagtail.htm
-oiseaux-bird.com