Halkalı Cılıbıt
Aralık 5, 2022
Kızılbacak
Aralık 5, 2022
parallax background

Gümüş yağmurcun


T.C. İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği

 

Gümüş yağmurcun » Grey Plover » Pluvialis squatarola

Biyolojik Bilgiler

BOYU

KANAT AÇIKLIĞI

AĞIRLIĞI

27-31 cm

56-63 cm

174-320 g

Tanımı

Büyük, görece kalın yapılı ve altın yağmurcunlardan iri bir kuştur. Başı daha büyük, gagası kalın ve uzundur. Üst tarafında sarı ya da yeşilimsi bir ton bulunmaz, ancak gencinin altında hafif sarımsı bir renk gözlenir. Bütün giysilerinde uçarken siyah koltuk altı tanımlayıcıdır, bu özellikle üreme dışında ve gencinde en belirgin ve çarpıcıdır. Üreme giysisi altın yağmurcununkine benzer; başında ve ensesinde daha fazla beyaz vardır, göğüs yanlarındaki beyaz daha geniş, üstü beyaz üzerine iri siyah beneklidir, beyaz böğür çizgisi bulunmaz. Üreme dışında ve genci altın yağmurcuna daha çok benzer, boyu yapısı ve tüylerinin gri olmasıyla ondan ayrılabilir. Altın yağmurcundan daha uzun ve ince kanatlıdır, kanatlarını daha yavaş çırptığı seçilebilir, uçarken beyaz kanat çizgisi ve kuyruk sokumu belirir. Davranışları altın yağmurcuna benzer.

Üreme dönemi erkeği:

Tepe grimsidir. Alın ve kaşlardaki muhteşem beyazlık boynun etrafından göğsün kenarlarına kadar uzanır. Gövde üstü pullu siyahımsı gri, gümüşe çalan beyaz rengindedir. Gövde altı çoğunlukla siyah olsa da, karnın arkasından kuyruk altı örtü tüylerine kadar beyaz renk baskındır.

Üreme dönemi dişisi:

Siyah alanlar soluktur ve değişken miktarda beyazlık barındırır.

Üreme dışı, gövde üstü tüyleri solgun kahvemsi gri renktedir , çeltiklidir ve beyaz püsküllüdür. Göğüste ve böğürde ince çizgiler halinde kahvemsi gri bir yayılım görülür.

Genç:

Üreme dönemi dışındaki erişkin kıyafetine benzer, ancak gövde üstünün gri kahve tüyleri daha koyudur ve üstlerinde soluk krem rengi çentikler bulunur, bu yüzden pullu bir görünümleri olur. Alt kısımlar bejdir ve üzerlerinde kahverengi çizgiler görülür.

Habitatı

Kutup çöllerinde ve tundrada sazlar, yosunlar ve likenler gibi bitki örtüsüyle ve özellikle alçak tundrada ürer. Tundranın düşük rakımlarında kuluçkaya yatar. Yılın kalan kısmındaysa gelgit düzlüklerinde, çayırlarda ve tuzcul bataklıklarda beslenir ve tüner. Kıyılarda, çamurluklarda, lagünlerde, tuzlu bataklıklarda, plajlarda ve çayırlarda dünya çapında kışlar. Göç sırasında iç sularda sık görülür.

Yayılışı

Kuzey Kutbu kıyılarında ve Kuzey ve Güney Amerika, Batı Avrupa, Afrika, Güney Asya, Endonezya ve Avustralya kıyılarında kış aylarında ürer. Türkiye'de kıyı hattı boyunca, dünyada neredeyse tüm deniz ve büyük göl kıyısı bölgelerde bulunur.

Beslenme

genellikle böcekleri, fakat aynı zamanda solucanları ve bazen tohumları ve çim saplarını da tüketir.

Göç sırasında suda yaşayan kurtlar, yumuşakçalar ve diğer küçük omurgasızlarla beslenir.

Gençler yetişkinler gibi beslenir. Kumlu, ıslak kıyılardaki yiyecekleri yerden toplayarak toplar. Ayrıca omurgasızlar için yüzeyin altını kazarak yiyecek arar. Yerde veya su yüzeyinde gagalama yapmak için koşar ve durur. Bu kuşlar gruplar halinde beslenirler, ancak etrafa dağılmışlardır.

Bazen geceleri de beslenir.

Biyolojisi

Üreme mevsimi ilkbaharda, mayıs ayından haziran ortasına kadar olan yumurtlama ile başlar.

Çiftleşme ve üreme sezonu dağılım alanına göre değisim gösterebilir. Ancak çiftleşme mevsimi genellikle erken ilkbaharda başlar ve Nisandan Hazirana uzanabilir. Yilda bir kez ürer. Yuva yapimi ile disi ilgilenir, kayalar arasında, vegetasyon içine sakladığı yuvayı ,kumlu zemin üzerine, içini bitkisel malzeme ile kaplayarak yapar. Gümüş yağmurcun tek eşlidir ve yuva yapmak için yalnızdır. Yuva, çakıl taşları, yosun ve likenlerle kaplı bir çukur kazmak için yeri kazıtan dişi tarafından hazırlanır. Sağlam bir kabuklu 3-4 yumurta bırakır. Yumurta rengi pembe, yeşil veya kahverengidir ve siyahımsı ve koyu gri-mor lekeler vardır. Kuluçka süresi 26 ila 27 gün sürer ve iki yetişkin arasında paylaşılır, ancak erkek üremede dişiden daha fazla rol alır. Yavrular iki ila üç hafta boyunca ebeveynler tarafından sulak alanlarda yetiştirilir. 23 günlükken uçabilirler. Uygun koşullar altında yaşam beklentisi 14-18 yıldır.

Göçü

Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika üzerinde düzenli kıtaötesi göç eder. Hava koşullarına ve beslenmeye bağlı olarak göç yolu üzerindeki kıyı bölgelerde konaklar.

Popülasyonu

Gümüş Yağmurcun yaklaşık 692.000 bireyden oluşan bir dünya nüfusuna sahiptir ve yaklaşık 12.000'i Avustralya'ya göç etmektedir.

Davranışları

Beslenme davranışları diğer yağmurcunlarınkine benzer; koşar, aniden durur ve yerdekileri toplar, bazen de yüzeyi arar. Kıyılarda dolaşıp yüzeydekileri topladığı da olur. Beslenirken rastgele dağılıp diğer kıyı kuşlarından bir miktar uzakta yiyecek arasa da, diğer türlerle beraber kalabalık geceleme sürüleri oluşturabilir.

Yerel Adlar

Yerel Adlar bilgisi bulunamadı

Ses-Ötüşü

Uçuş sesi tipik, hüzünlü ve üç heceli bir ıslıktır, tonuyla uzaktan kervan çulluğunu andırır. 'dii-u-vi' sesinin ikinci hecesi daha pestir ve çoğu zaman tekrarlanır.

Ayırıcı Tanı

Ayırıcı Tanı bilgisi bulunamadı

Kaynaklar

wikipedia.org

bto.org

http://www.kazimcapaci.com/gumusyagmur.htm

Kıyı Kuşları Kitabı

Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları Kitabı