Gümüş Yağmurcun
Aralık 5, 2022
Yeşilbacak
Aralık 5, 2022
parallax background

Kızılbacak


T.C. İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği

 

Kızılbacak » Common Redshank » Tringa totanus

Biyolojik Bilgiler

BOYU

KANAT AÇIKLIĞI

AĞIRLIĞI

27-29 cm

45-52 cm

140-155 g

Tanımı

Orta büyüklükte bir kıyı kuşudur. Bacakları ve gagası çok uzun değildir. Sırtı ve başı kahverengi, göğsü koyu benekli, karnı beyazdır. Kuyruk sokumunda beyaz "V" bulunur. Kanat paneli paneli üçgeni büyük, geniş ve beyazdır. Gagası ve bacakları kırmızıdır.

Habitatı

Tatlı su kenarındaki otlaklar, sulak çayırlar, meralar ve kıyı bataklıklarında ürer. Kışın sulak alanların ve lagünlerin çamurlu kıyılarında bulunur.

Yayılışı

Kış mevsiminde, Anadolu' da orta ve batı karadeniz, marmara ve ege kıyıları ile tüm akdeniz kıyılarında, Yunanistan ve balkanların kıyı bölgelerindeKuzey afrika kıyılarında, hazaardenizi güneydoğu kıyıları ile batı avrupa kıyılarında görülür. Yaz mevsiminde doğu avrupa, hazar denizinin batısında kalan bölgeler ile iskandinav ülkelerinde ve İzlandada görülür. Her mevsim görüldüğü alanlar orta Anadolu ve İngiltere ile Hollanda' nın kuzey kıyılarıdır.

Beslenme

Kurtçuk ve küçük yumuşakçalar, sinekler ve böcekler, küçük omurgasızlar ile beslenir.

Biyolojisi

Üreme giysisinde gövdesi çizgili, sırtı gri-kahverengi kırçıllıdır. Uçuşu düz ve hızlıdır. beyaz kanat paneli ve beyaz kuyruk sokumu uçuşta çok belirgindir. Kaşı bulunmaz. Göz halkası beyazdır. 3 yada 5 yumurta bırakır. dişileri 85 ile 140 erkekleri 140-155 gram ağırlığa ulaşabilir.

Göçü

Yaz mevsiminde bulundukları iç bölgelerden kış mevsimine doğru kıyılara göçerler. Göç sırasında örneğin doğu Avrupa dan batı avrupa kıyılarına gelirken orta Avrupa' da da görülürler. Yine aynı şekilde ortadoğuda da gözlemlenirler.

Popülasyonu

Tüm Avrupa' da 300 bin ile 390 bin çift oldukları tahmin edilmektedir.

Davranışları

Kanatlarını ani darbelerle çırpar. Yaklaşıldığı zaman asabileşir. Daha çığlıksı ötmeye başlar. Yerdeyken başını aşağı yukarı oynatır.

Yerel Adlar

Yağmur Kuşu

Ses-Ötüşü

Sesi gür, melodik ve pes ıslıklardan oluşur. "tyu-hu" ya da "tyu-hu-hu" ve "tyük-tyük" Ötüşü melodiktir ve "tyü" sesinden gelişir. Tekrarlı ve perde değiştiren "tahudi" sesiyle biter.

Ayırıcı Tanı

Ayırıcı Tanı bilgisi bulunamadı

Kaynaklar

http://www.oiseaux.net/oiseaux/charadriiformes/chevalier.gambette.html http://en.wikipedia.org/wiki/Common_Redshank http://www.birdguides.com/html/vidlib/species/Tringa_totanus.htm

http://blx1.bto.org/birdfacts/results/bob5460.htm

Türkiye ve Avrupa' nın kuşları kitabı, kuş gözlemcisinin cep kitabı.