Karatavuk
Aralık 5, 2022
Maskeli Ötleğen
Aralık 5, 2022
parallax background

Kamışbülbülü


T.C. İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği

Kamışbülbülü » Cetti`s Warbler » Cettia cetti

Biyolojik Bilgiler

BOYU

KANAT AÇIKLIĞI

AĞIRLIĞI

13-14 cm

14 cm

14 g

Tanımı

Tepesi ve sırt kısımları kızıl-kahverengi, kısa kanatları ve ucu yuvarlak geniş kuyruğu kahverengidir. Gri kaş çizgisi geniş ve belirgin, alt kısımları kirli beyaz, kanat kenarları ve böğrü pas sarısı rengindedir. Ayaklar ve gaga sarıdır. Sıkça havaya diktiği kuyruğuyla iri bir çitkuşuna benzetilebilir. Kendini pek göstermeyen bu türün dişi ve erkekleri aynı görünümde olup erkeği ancak çok yüksek tonda ötüşü ile ayırd edilebilir. İngilizce ve latince adını İtalyan zoolojist Francesco Cetti’den almıştır.

Habitatı

Yoğun çalılık ve kamışların bulunduğu sulak alanlarda yaşarlar. Hızlı akmayan akarsular, göl ve bataklık kıyıları bu tür için en ideal yaşam ve üreme bölgeleridir.

Yayılışı

Yurdumuzda yukarıda belirtilen uygun yaşama ortamlarında her mevsim görülebilen bir türdür. Dünyada Güney Avrupa, Asya’da Afganistan’a kadar olan bölgede ve Kuzey Batı Afrika’da da ürerler.

Beslenme

Çoğu ötleğengiller gibi bocekcil bir türdür. kurt, böcek ve larvalarla beslenirler.

Biyolojisi

Haziran ayı ortalarında yere yakın yuvasını sulak alanlar civarında sık bitki ortüsü içine yapar. Yuva kök ve saplardan gelişigüzel yapılmış bir kase şeklinde olup içi tüy, kıl ve bataklık çiçekleriyle bezenir. Yumurtalar düzgün, parlak ve kestane kızılı renklerde olup kalın tarafındaki ucu daha koyu renkdedir.Kuluçkaya sadece dişi kuş yatar ve yavrular yuvadan 15 gün civarında ayrılırlar.

Göçü

Bulundukları bölgeye göre yerleşik veya göçmen olabilirler. Batı nüfusu genellikle yerleşik olmakla beraber baharda kuzeye doğru bir açılımda bulunurlar. Akdeniz nüfusunun tümü yerleşik olmakla beraber kışın kısa ve bölgesel olmak üzere yer değiştirebilirler. Güney Batı Asya ırkı kışları daha alçak bölgelere kayarlar ve nihayet doğu ırk büyük çoğunlukla göçmendir.

Popülasyonu

Avrupa’da yaklaşık 1.2 ila 3.3 milyon birey yaşadığı tahmin edilmektedir.

Davranışları

Gizemli bu tür sık çalılıkların arasında büyük maharetle yer değiştirebilir. Bu özelliğinden dolayı gözlemi çok zordur. Dişisi ötmediğinden tanımlaması neredeyse imkansızdır.

Yerel Adlar

Yerel Adlar bilgisi bulunamadı

Ses-Ötüşü

Yalnız erkeği öter ve bu ötüş çok yüksek tondadır. Çui-çui-çui ve alarm sesi çitvik.

Ayırıcı Tanı

Ayırıcı Tanı bilgisi bulunamadı

Kaynaklar

wikipdia