Gümüş Martı
Aralık 5, 2022
Kaya Güvercini
Aralık 5, 2022
parallax background

Karagagalı sumru


T.C. İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği

Karagagalı sumru » Sandwich Tern » Thalasseus sandvicensis

Biyolojik Bilgiler

BOYU

KANAT AÇIKLIĞI

AĞIRLIĞI

36-46 cm

86-105 cm

130-311 g

Tanımı

Sumruya göre daha büyüktür, gövdesi uzun ve incedir.

Yetişkin bireyler; sırt ve üst kanadı soluk griyken, sağrı ve çatallı kuyruğu beyazdır. Alt kısımlar beyazdır ve genellikle zayıf pembe renktedir. Ana renkler beyaz iç ağları ve gümüşi dış ağları gösterir. Kanatlar uzun ve sivri uçludur. Tepe tüyleri arkaya doğru kabarıktır. Baştaki taç, tüylü ve siyahtır. Baş tarafları, çene ve boğaz beyazdır. Uzun, ince gaga siyahtır ve ucu azaltılmış sarı renktedir. Gözler siyahımsı. Bacaklar ve perdeli ayaklar siyahtır. Üreme dönemi dışında alnında beyazlık oluşur.

Erkek ve dişi benzerdir.

Yavru bireyler; üst kısımlarda ince siyah-beyaz ölçeklendirmeye ve koyu renkli bir kuyruk bandına sahiptir. Siyah gaga daha kısadır. Baş deseni, daha az tekdüze siyahtır ve genellikle ön plana çıkmıştır.

İlk kış üremeyen yetişkine benzer, ancak bazı işaretler ilk bahara kadar tertiallerde kalabilir.

İlk yaz yetişkinlerin üremesine benzerler.

Habitatı

Karagagalı Sumru, kıyıya yakın adalarda, bitki örtüsü olmayan bozulmamış sahillerde veya çakıllı, çamurlu veya çıplak alt tabakalarda ürer.

Kışın, kumlu kıyı koyları, kayalık sahil kenarları, haliçler ve limanlara uğrar.

Yayılışı

Avrupa'da, E'den Hazar Denizi'ne uzanan kıyılarda ürer. Hazar, Akdeniz ve Karadeniz'den Batı ve Güney Afrika kıyılarına, Kızıldeniz ve Arap Yarımadası'na kadar Güney Avrupa kıyılarında kışlar. Küçük ama artan nüfus, Güney Kızıldeniz'den Kuzeybatı Hindistan ve Sri Lanka'ya kadar kışlarlar.

Ülkemizde bütün kıyılarda görülebilmektedir.

Beslenme

Genellikle deniz balıklarıyla ve bazen de küçük karideslerle beslenir. Ayrıca çamurluklardaki deniz solucanlarını ile beslenirler.

Biyolojisi

Forster/Common türünün tipik sumrularından daha büyük, ancak Kraliyet veya Hazar sumrularından belirgin şekilde daha küçük. Tipik olarak bu türlerde bulunur, hatta genellikle onunla karışık kolonilerde yuva yapar, ancak daha az sayıda olma eğilimindedir.

Göçü

Karagagalı Sumru göçmendir ve Güney Afrika'nın batı kıyılarında tropik bölgelerde kışa doğru hareket eder. Yetişkinler genellikle genç kuşlardan daha uzaktadır. Güney geçişi Eylül ortasında başlar.

Ülkemizde sadece Gediz Deltası'nda ürediği bilinmektedir, diğer bölgelerde göç ve kış dönemlerinde gözlenir.

Popülasyonu

Küresel nüfusun en az 40.000 çift olduğu tahmin edilmektedir.

Davranışları

Karagagalı Sumru, kanatları hafifçe eğri tutularak, genellikle güçlü ve zarif, güçlü, doğrudan uçuş gerçekleştirir. Yüksekten suya dalarak avlanır. Uçuşu sumruya göre hantaldır.

Yerel Adlar

Sandwich Sumru olarak da geçmektedir.

Ses-Ötüşü

Derin, çınlayan, uzaklara taşınan "kier-ink" veya "kirrick" verir. Bu hızlı, ikili, neredeyse üçlü aramanın ritmi çok farklı. Aynı zamanda kısa bir "kik" veya "krik krik" verir.

Yavru bireyler, yetişkinler eşliğinde kederli, yüksek perdeli, delici bir "swee-swee-swee" söyler

Ayırıcı Tanı

Karagagalı Sumru (Sandwich Tern), bu türün keşfedildiği İngiltere'deki Sandwich kasabasından adını almıştır. Ornitolog John Latham tarafından 1787'de tanımlanmış ve Sterna cinsine dahil edilmiştir. Yakın zamanda Thalasseus cinsine taşınmıştır.

Kaynaklar

-Ehrlich,P.R., Dobkin,D.S., Wheye,D., Pimm,S.L.(1994) "The Birdwatcher's Handbook"

-Jonsonn,L.,(1992) "Birds of Europe"

-Birdlife International, 2009; Voelker, 1996

-Çeviri, Boyla,K.A. "Türkiye ve Avrupa'nın Kuşları"

-allaboutbirds.org/

-oiseaux-birds.com