Karagagalı Sumru
Aralık 5, 2022
Kukumav
Aralık 5, 2022
parallax background

Kumru


T.C. İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği

Kumru » Eurasian Collared Dove » Streptopelia decaocto

Biyolojik Bilgiler

BOYU

KANAT AÇIKLIĞI

AĞIRLIĞI

47-55 cm

47-55 cm

150-220 g

Tanımı

Güvercinimsilerden bir kuştur. Orta boylu, açık toprak rengi bir güvercindir. Boynunda kesik siyah bir boyun halkası vardır, gencinin boyun halkası bulunmaz. Afrika kumrusuyla karışabilir. Beneksiz açık toprak rengi kanadı, siyah boyun halkası, beyaz kanat altı, soluk desenli kuyruğu, belirgin bir şekilde ortaya çıkan beyaz karının olmaması, daha yavaş uçuşu sarsıntısız kanat çırpışı, daha kısa ve yuvarlak kanatları, yuvarlak kuyruğuyla üveyikten ayrılır.

Habitatı

Kasabalarda ve büyük şehirlerde park ve bahçelerde yaşar. Yaşadığı ülkeye bağlı olarak, birkaç ağaçlı yarı çöl alanlarına, ayrıca çeşitli türlerde ağaç bahçelerine ve meyve bahçelerine de sıkça rastlanabilir. Tarım arazilerine yakın yerleşkelerde görülür.

Yayılışı

İstilacı bir kuştur. Gerek Avrupa'da gerekse ülkemizde yaşam alanlarını yıldan yıla genişletmektedir. Öyle ki, geçmiş yıllardaki yayılım haritalarında görülmediği bölgelerde görülebilmektedir. Örneğin, 50 yıl önce İngiltere adasında hiç bulunmaz iken, şimdi her yerinde görülebilmektedir.

Beslenme

Bitkisel meyve, tahıl, tohum ve otlarla beslenir. Bazen böcek, solucan ve kurtları da yiyebilirler. Yavrular ise ana ve baba kumru tarafından kursak sütüyle beslenir. Boğaz kısmındaki epitel hücrelerin bir kısmı yolunup, mama kıvamına getirilir ve yavruya verilir.

Güvercinimsiler, diğer bütün kuşların aksine, suyu emebilen bir kuş takımıdır. Suya soktukları gagaları ile sıvıyı emerler ve bu iş için gagalarını yukarı kaldırmak zorunda değillerdir. Bir çok güvercingil tuzdan çok hoşlanır ve tuza ihtiyaçları vardır.

Biyolojisi

Yuvasını bir çalı veya ağaçta, çok değişken yükseklikte, yerden 2 ila 20 metre yükseklikte yapar. İki yetişkin yuvayı yapmak için birleşir. Kabaca iç içe dallardan yapılmış çok gevşek bir platformdur. Birkaç yuva yumuşak otlarla kaplı olmasına rağmen, yumurtaları dipten görmek nadir değildir. Ama çoğu çok kabataslak. Ayrıca bir yumurtanın veya her ikisinin de içinden geçip yere düştüğü de olur.

Dişi iki beyazımsı yumurta bırakır. Kuluçka, iki iyi hafta boyunca sırayla gelen iki ebeveyn tarafından sağlanır. Civcivler, ünlü "güvercin sütü" olan tohum püresi ile beslenir. Yavrular yaklaşık 14 ile 19 gün sonra yuvadan ayrılırlar ve ebeveynler bağımsız hale gelmeden önce onları bir hafta daha besler.

Bu tür, ülkeye bağlı olarak yılda üç ila altı arasında birkaç kuluçka üretir.

Göçü

Orijinal toprakları Hindistan, Sri Lanka ve Myanmar'ın yanı sıra Asya'nın bazı bölgelerindedir. 20. yüzyılın ortalarına doğru, türler kuzey kısmı da dahil olmak üzere Avrupa'nın geri kalanına yayıldı.

1970'lerde Bahamalar'a ve 1980'lerde Florida'ya tanıtıldı.O zamandan beri yavaş yavaş Kuzey Amerika kıtasını kolonileştirdi.

Popülasyonu

Kumruların da dahil olduğu güvercingiller bundan 100 yıl kadar önce dünyada en yaygın bulunan kuşlardı. Kuzey Amerikada 1810 yılında tek bir kuş sürüsünde 2 milyar yaban güvercini bulunduğu saptanmıştır. Bu yıllarda dünyada "gezgin yaban güvercini"nin büyük kolonileri şahaneydi. Kuşlar kayın ve meşe ormanlarına yayılmışlardı. Bazı ağaçlarda yüzlerce yuva sayılıyordu. Dallar, kuşların fazlalığından sık sık kırılıyorlardı.

Bu inanılmaz sayıdaki kuşlar sonraki 40-50 yıl boyunca amansızca avlandılar, büyük kıyımlar oldu ve bu tür bir daha kendini toparlayamadı. Son birey 1914 yılında Cincinnati hayvanat Bahçesinde öldü.

Davranışları

Çiftler halinde yaşar ve ömür boyu ayrılmazlar. Eşlerine bağlı kuşlardır. Eşlerden biri ölecek olursa, kalan eş ömür boyu başkasıyla eşleşmez. Dal parçalarından pek de sağlam olmayan basit bir yuva yaparlar. Kuluçka süreleri genellikle 12 gündür. Yavrular yaklaşık 3 hafta sonra yuvadan ayrılırlar.

Kumrular kültür takipçileridirler. Asya dan Avrupa ya doğru yerleşmeye başlamışlardır.

Yerleşik kuşlardır,birkaç çam ağacının bulunduğu sessiz,sakin köyleri,park ve bahçeleri tercih etmektedirler. Çevrede çam ağaçlarını tercih etmelerinin sebebi, bu ağaçlara yuvalarını yapmalarından kaynaklanmaktadır. Pek ürkek sayılmazlar.

Kaynak: de.wikipedia.org/wiki/Türkentaube

Çeviri:Emine NurhanTekin

Yerel Adlar

Kumru-molla üveynki -gugukguk / Denizli ( wolfkenan)

bibisu, çınçın, efeyik, gağ döktü, yusufçuk, gugucuk, guguftu, gugukçuk, gugusku, guguşcuk, guguşçuk, guldur, gumra, gumura- Kazım Çapacı

Ses-Ötüşü

"ku-kuuu-ku, ku-kuuu-ku" şeklindedir.

Ayırıcı Tanı

İki alt türü vardır:

Sd decaocto: Avrupa'da Küçük Asya, Türkistan ve kuzey Çin'de ve güneyden kuzeydoğu Afrika'ya, ayrıca Filistin, Irak, İran, Hindistan, Sri Lanka ve batı Çin'de bulunur. Ortadoğu, Türkiye, Bulgaristan, Kıbrıs ve Yunanistan'a da yayılmıştır.

Sd xanthocyclus: Shan Eyaleti, Yunnan ve doğu Çin dahil olmak üzere Myanmar'da bulunan bir türdür. Daha koyu, beyaz bir göz halkası yerine sarı gözü vardır.

Kaynaklar

Türkiye Kuşları - Selim Somçağ

Türkiye ve Ortadoğu'nun kuşları

oiseaux-birds