Çamurçulluğu
Aralık 5, 2022
Dağ İncirkuşu
Aralık 5, 2022
parallax background

Orman toygarı


T.C. İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği

Orman toygarı » Woodlark » Lullula arborea

Biyolojik Bilgiler

BOYU

KANAT AÇIKLIĞI

AĞIRLIĞI

13-15 cm

27-30 cm

26.7-32.7 g

Tanımı

Ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının Toygargiller (Alaudidae) familyasındandır. Tarlakuşundan küçük, kanatları ve kuyruğu kısa, geniş kanatlı, uçuşu dalgalı bir toygardır. Uçarken yarasayı andırır. Tepesi çizgilidir. Açık krem rengi kaşı, iki yandan gelerek ensesinde birleşir. Kızıl yanağının kenarları koyudur. Çoğunlukla yatık duran küçük bir ibiği vardır. El teleklerinin kökünde siyah-beyaz bir işaret bulunur. Dış kuyruk telekleri koyu renkli, kuyruk telekleri ucu açık beneklidir. Kuyruğunda sadece köşeler beyazdır.

Orman Toygarında tipik açık-koyu-açık desenlenme tanı koydurucu olup, bu desen koyu primer örtücü ve koyu alulanın beyaz uçlu olmasından kaynaklanıyor.

Tarlakuşu ile karıştırılmaktadır.Orman Toygarı, Tarlakuşundan daha küçük ve kısa kuyrukludur. Tarlakuşunun,Orman Toygarı gibi sürmesi ve kolyesi yoktur. Yetişkin-genç ayırımının fotoğraflarla görebileceğimiz bir site :http://www.luontoportti.com/suomi/en/linnut/woodlark ayrıca video olarak buradan izleyebilirsiniz www.youtube.com/watch?v=R2gn9aOEuQE

Habitatı

Seyrek ağaçlı araziler,orman kenarları, meralar, tarımsal araziler ve yaylalarda bulunur. Güney Doğu Anadolu`da habitatın uygun olmadığı yerler dışında, heryerde ürer. Üremek içinorman kenarlarını ya da açık ağaçlıklı bölgeleri tercih eder.

Yayılışı

Karadeniz`deki tüm dağlık yörelerde görülebiliyor.

Ankara`da en iyi gözlem yapılacak yerler Kızılcahamam ve Beypazarı civarı.

Kazdağlarının yüksek yerlerinde üredikleri gözlemlenmiştir.

Marmara Bölgesi'nde bütün yıl görülebilmektedir.

Beslenme

Tohum ve böceklerle beslenir.

Biyolojisi

Genel olarak 1 yaşından itibaren yavrulamaya başlar. Yavrulama dönemi Şubat`tan Ağustos başlarına kadardır. GençOrman Toygarı, 3 haftalık iken tek başına uçacak hale gelir. Orman toygari ,üreme alanina oldukca sadik bir türdür, her yil ayni bölgeye gelerek ürer. Mart başnda, genellikle eşlemiş olarak üreme alanina ulaşır. Yuvasını küşük bir çukur oluşturacak şekildeormana yakın, vegetasyona saklı bir bölgeye muntazam bir sekilde kazar, içini dıştan içe doğru gittikçe narinleşen otlarla kaplar, çukurun dibini ise narin köklerle kaplar. Dişi kuluçkaya yatar, erkek ise alçak bir tünekte öterek cevreyi gözetleme görevini üstlenir. Dişi beslenmek üzere yerinden kalktığında ona eslik eder. Yuvanın bulunduğu yeri belli etmemek icçn ise eşler yuvaya yaklaştıklarında son metreleri çömelerek yürürler. Yavrular 13 ila 15 gün arasinda yumurtadan çıkarlar, 7 günlük olunca etrafta dolanmaya, 12 günlükken kısa mesafelerde uçmaya ve 16 günlükten sonra da yuvadan ayrilmaya başlarlar. Kaynak: Enzyklopädie der Brutvögel Europas de.wikipedia.org/wiki/Heidelerche Çeviri: Emine Nurhan Tekin

Göçü

Eylül ayında göç ederler. Trakyadan sürülerle geçtikleri görülmüştür. Kazdağlarının yüksek yerlerinde ürüyor. Marmara Bölgesi'nden tüm yıl boyunca gözlenebilir.Orman Toygarı batı ve güney bölgelerimizde kışlar. İzmit ve çevresinde de muhtemelen kışlamaktadır. Sadece kışın çetin geçtiği kuzey ve doğu bölgelerdeki popülasyon göçüyor.

Popülasyonu

Popülasyonu bilgisi bulunamadı

Davranışları

Elektrik tellerine konan bir toygardır.

Tek görülebilmekle beraber küçük sürüler halinde yaşar.

Yerel Adlar

Yerel Adlar bilgisi bulunamadı

Ses-Ötüşü

Ötüşü hüzünlü, uzun soluklu ve melodiktir.

Üreme ötüşü ağaç tepesinde veya havada daireler çizerken olabilir.

Kur ötüşü yumuşak ve flütsüdür, cümleleri birbirinden ayrıdır, herbiri pesleşerek sonlanır.

''lüli-lüli-lüli..udul udul...lulü..lulü..lulü.''.

Genellikle dairesel uçuşta öter, geceleyin de ötebilir.

Uçuştaki ve yerdeki sesi'' tit-luuit.''

Ayırıcı Tanı

Ayırıcı Tanı bilgisi bulunamadı

Kaynaklar

Türkiye ve Avrupa`nın Kuşları / DHKD

Kuş Gözlemcisinin Cep Kitabı / Kuş Araştırmaları Derneği

http://www.geocities.com/fazilet_uker/toygarlar.htm